Mijn nieuwe boek al gezien?
Bekijken

Page content

article content

Hoe je altijd 100% productief kunt zijn…

Altijd 100% productief zijn… dat wil toch iedereen wel! Een mooi onderwerp om eens een artikel aan te wijden. Dit artikel is voor jou als je moeite hebt om altijd 100% productief te zijn, als je regelmatig een moment hebt dat productief zijn echt even niet meer lukt of erger nog, als er helemaal niet meer uit je handen komt. 

Als jij er naar streeft om altijd 100% productief te zijn. Tja, dan vrees ik dat ik je moet teleurstellen en je uit deze droom moet helpen. Wake up!! Zo werkt het helaas niet, je kunt niet altijd 100% productief zijn. Dat is slechts een illusie.

Je bent de hele ochtend productief geweest, maar je productiviteitsdosis lijkt nu toch echt op te zijn. Je blijft het proberen en forceren, maar er komt niets uit je handen. Als je terug kijkt naar het afgelopen uur heb je werkelijk niets belangrijks gedaan. Je scrollt wat door je mailbox en reageert willekeurig op een paar mailtjes, maar dat kun je niet productief noemen.

Blijf niet ploeteren en forceren. Als je blijft doen wat je tot nu toe deed, kreeg je namelijk wat je tot nu toe kreeg. Tijd dus om het anders aan te pakken!

Wat als het je even niet meer lukt om productief te zijn? 7 tips om je productiviteit opnieuw aan te boren

Niet productief zijn is ook goed

First things first! Voordat ik je hieronder 7 tips geef om je productiviteit opnieuw aan te boren, weet dat niet productief zijn ook goed is. Het is een illusie om te denken dat je altijd 100% productief kunt of moet zijn. Denk aan de natuur die ook vier seizoenen heeft. In deze fase van het jaar is de natuur volop aan het ontwikkelen en daarmee super productief. As we speak is het nu maart, beginnen de planten in mijn tuin nieuwe knoppen te ontwikkelen en staan sommige ook al in bloei.

Maar de natuur kent ook een winter. Een moment van rust, van stilstaan, een reset. Zonder winter, geen lente en dus ook geen zomer. Er bestaat geen productief zijn zonder rustmomenten. Je doet je productiviteit veel goed door die rustmomenten echt te pakken en deze jezelf te gunnen. De zeven tips hieronder geven je de reset om de ‘lente’ aan te boren en weer productief te zijn.

1. Have a break, have a …

Een kitkat zou ik je nou net niet aan raden, want van een suikerdip wordt je alles behalve productief. 😉 Een break is daarentegen wel een goed idee. Stop even met alles wat je aan het doen bent, sta op van je werkplek en neem een moment pauze. Zo neem je afstand van de situatie. Een reset doet je brein goed, zo kun je straks weer helder nadenken.

Definitie van pauze uit de Van Dale: (kortere of langere) rustpoos tijdens het werk

Pauze is dus NIET je mailbox openen en wat mails beantwoorden of even een collega bellen om het overleg van morgen voor te bespreken. Pauze is een moment voor jezelf waarin je helemaal niets moet, geen todo’s, niet productief zijn en je gedachtes helemaal tot rust kunt laten komen. Dus hoe ‘druk’ je het misschien ook hebt of hoe moeilijk je ook vind om even niets te doen, gun jezelf die pauze!

2. Kom in beweging

Zit je veel voor je werk of loopt je ergens in vast? Kom dan letterlijk in beweging. Hiermee doorbreek je het patroon waar je de afgelopen uren in zat.

“Motion creates emotion” – Tony Robbins

Loop het liefst een rondje buiten. Een frisse neus doet je goed. Helemaal als je de natuur om je heen hebt. Mocht je om wat voor reden dan ook écht niet naar buiten kunnen, ren dan een aantal keer een trap op en af of doe een aantal yoga houdingen, zoals in het filmpje hieronder:

Yoga voor achter je bureau:

Yoga voor je lunchbreak:

Zit je in een ruimte die je volledig voor jezelf hebt, zet dan lekker wat uptempo muziek op en dans. Oké ik beken een ‘quilty pleasure’: dit doe ik regelmatig! Als ik in een state zit waarin ik mij down voel of energieloos ben, dan zet ik een nummer op waar ik een positieve associatie mee heb en dan dans en spring ik gewoon lekker in het rond. Daarna voel ik mij altijd weer vol energie en heb ik ook mijn dosis humor weer aangeboord. 😉

Deze playlist kun je hiervoor gebruiken. Nu heb je echt geen excuus meer om het niet te doen, want zelfs de muziek staat al voor je klaar! 😉

3. Eet iets waar je energie van krijgt

Die kitkat is dus geen aanrader… Brood, snoep, koek, pasta en andere verpakte voedingsmiddelen met veel fabriekssuiker en E-nummers ook niet. Maar wist je dat er productiviteitsvoer bestaat? Deze producten hebben een positieve invloed op je brein en energieniveau en geven je productiviteit een boost.

Alle voeding die de natuur je in z’n pure vorm geeft kun je eten om je productiviteit te verhogen. Denk aan vis, vlees en gevogelte, noten, fruit, groente en eieren. Voeding die specifiek bekend staat als productiviteit-boosters zijn: vis, noten, zaden, chocola, avocado, blauwe bessen en rauwe wortels. Deze bevatten gezonde vetten en eiwitten die je voor langere tijd van energie voorzien.

4. Drink water

Hoeveel water heb jij vandaag gedronken? Wist je dat een klein beetje te kort aan water er voor zorgt dat je concentratie stukken minder is? De hoeveelheid vocht is erg belangrijk voor je brein, omdat die voor 85% uit water bestaat. Ben je niet productief omdat je je niet goed kan concentreren, drink dan eerst twee glazen water. Voorkom dat je vocht tekort komt door gedurende de dag voldoende water te drinken. Let op: koffie onttrekt vocht. Voor iedere kop koffie die je drinkt, heb je minstens 2 glazen water nodig om je vochtbalans op orde te houden.

5. Focus op je ademhaling

Als ik flink productief ben geweest, voel ik mij in de loop van de dag soms net een Wuppie; je weet wel zo’n oranje hoofdje met alleen twee voetjes.
Door je focus te verleggen van je gedachtes naar je ademhaling breng je je aandacht van je hoofd weer terug in je lijf. Focus je een drie minuten lang alleen op je ademhaling en voel hoe je wat rustiger wordt. De kracht van de ademhaling is een super krachtige tool die je altijd bij je draagt en ook goed kunt inzetten om productief te zijn. Een tijdje terug deed ik hierover een interview met ademexpert Heleen Oude Weernink. Deze kun je hier beluisteren.

6. Bedenk waar je dankbaar voor bent

Bedenk 3 dingen waar je intens dankbaar voor bent, beeld het je in en voel het echt in je lijf. Naast dat je hiermee je focus verlegt van denken naar voelen, verzacht je negatieve emoties zoals bijvoorbeeld frustratie, onrust, boosheid, onzekerheid, teleurstelling of een andere emoties waardoor je moeilijk productief kunt zijn. In een staat van dankbaarheid kun je makkelijker waarde toevoegen en dus productief zijn. Een simpele oplossing, maar werkt vooral heel goed!

7. Voer een inspirerend gesprek

Zoek een leuke collega op en voer een inspirerend gesprek waarbij je je aandacht volledig bij de ander hebt. Daarmee verleg je je focus van jezelf naar de ander. Dit is een andere soort focus en zorgt ervoor dat de focus die je nodig hebt voor productiviteit een reset krijgt. Ook doe je hiermee positieve, nieuwe energie en inspiratie op.
Kom je ergens niet uit, leg het aan een ander voor en kijk eens met wat voor mooie oplossingen diegene komt. Samen kom je vast tot nieuwe oplossingen waar je nog niet eerder aan gedacht had.
Zo liep ik deze week even vast kwa creactiviteit voor het creëren van een nieuwe blogartikel. Toen ik het hierover had met één van mijn mastermind buddy’s, kwamen er direct allerlei nieuwe ideeën naar boven en voilá… Zie hier het resultaat. 😉

Leuk als je dit je inspireert en je hier iets mee doet zodat je bewust omgaat met je productiviteit. Welke tip werkt voor jou het beste?

Comment Section

4 reacties op “Hoe je altijd 100% productief kunt zijn…


Door Joost kostelijk op 24 februari 2021

ik heb veel verschillende manieren uitgeprobeerd om productief te zijn maar toch heb ik er iets op gevonden om makkelijker prioriteiten te stellen en geconcentreerd te werk te gaan.
ik maak een doordeweekse rooster van de nodige huishoudelijke taken en vul ik het per dag in zo dat ik het overzichtelijk heb om het georganiseerd te houden zodat ik niet te veel aan me hoofd heb en ik ook alle tijd heb om te ontspannen.
dan kan ik de avond van te voren mijn todolijst maken zodat ik het duidelijk heb wat ik per dag te doen heb.
ik ga namelijk verhuizen naar een grotere appartementen complex en daar heb ik alle ruimte om alles wat ik mee neem zijn standaard plaats te geven en ben ik er op voorbereid hoe ik het daar wil bijhouden en onderhouden.
ik bedoel er mee te zeggen dat ik plannen maak hoe ik mijn leven wil ordenen en ik gelukkig ben met mezelf om dat ik het beste uit mijn leven wil gaan halen


Door Vivianne op 11 maart 2021

Hoi Joost, top en wat leuk dat dit je deelt. 👍
Super hoe je dit voor jezelf plant en zo een manier voor jezelf gevonden hebt die voor jou werkt. Het werkt voor iedereen anders en het is goed om je eigen gebruiksaanwijzing te kennen en vervolgens te blijven doen wat voor jou werkt. Succes met de verhuizing. 🙂


Door matcoffice op 11 augustus 2021

Super handig artikel! Ik ga zeker eens een aantal manieren proberen 😉


Door Vivianne op 31 augustus 2021

Leuk, veel plezier met uitproberen. 🙂

Plaats een reactie


*