Hoe ik de balans terugbracht tussen inspanning en ontspanning
08 augustus 2016 

Hoe ik de balans terugbracht tussen inspanning en ontspanning

Afgelopen jaren heb ik meer en meer gemerkt hoe belangrijk de balans tussen inspanning en ontspanning is. Dit is regelmatig bij mij uit balans geweest, én dan bedoel ik niet dat ik te veel ontspanning had! Juist het tegendeel. De mate van inspanning was zo hoog dat ik niet meer echt wist hoe ik kon ontspannen.

Uit balans

Ik was veel aan het werk, maakte extra uren voor m’n werk, was in de avonduren veel bezig met de studie die ik naast mijn werk volgde, én het huishouden, eten koken en de was ging ook niet vanzelf. Ik was constant bezig. Als er dan een schaars moment was waarop ik even rustig zat, dan speelde er nog van alles in mijn hoofd. “Oh dat moet ik echt niet vergeten, oeps dat moet ik ook nog doen!” Zo had ik alsnog geen rust. Ik wist werkelijk niet meer hoe ik kon ontspannen.

Dit hield ik een tijdje vol, maar er kwam te verwachten een moment dat het mist ging. Ik kon zo niet langer doorgaan, ik raakte op, mijn batterij was leeg en ik gunde mijzelf geen tijd om deze op te laden. Ik zag dat het niet goed ging én …

Ik trapte radicaal op de rem

Alleen ik kon die stap voor mijzelf zetten en stoppen met dat, wat ik nu ‘doordraven’ noem. Ik was zo moe en kon niet meer helder nadenken, had de focus van een garnaal en wat ik ook probeerde te doen, het lukte mij niet meer, ik kon het niet meer opbrengen. Ik zag in dat als ik op deze manier door zou gaan, ik waarschijnlijk overspannen zou raken, iets waar mijn omgeving al vaker voor had gewaarschuwd, maar nu voelde ik het zelf ook echt.

Maar hoe kom je uit die vicieuze cirkel?

Ik besloot een lijst te maken met dingen waar ik energie van krijg, met de voorwaarde dat dit niets te maken zou hebben met werk. Waar word ik blij van? Van mooi gesprekken met mensen die ik lief heb, van een lange strandwandeling, van lekker en gezellig met elkaar eten, van skiën, van dansen, van lekker in bad gaan met een goed boek of een Happinez-tijdschrift, van mandala’s of natuurtekeningen kleuren, op avontuur gaan met Ferdy, leuke nieuwe plekken ontdekken en nog veel meer.

Stap voor stap plande ik een aantal momenten in waarop ik één van de dingen van deze lijst ging doen; ontspanningsmomenten. Even die knop uit van het constant werken, denken en doen én echt even tijd voor mij en de dingen die ik leuk vind. Omdat ik wist dat ik het anders niet kon nakomen, plande ik niet gelijk teveel ontspanningsmomenten in. Ik bouwde dit stap voor stap op totdat ik het gevoel had dat ik een beter balans had gevonden.

Oefening, baart, kunst

Na een aantal jaren van oefenen, met momenten van weer terugvallen in die valkuil van te veel werken, én weer opnieuw op de rem trappen, kan ik nu zeggen dat ik een goede balans heb gevonden tussen inspanning en ontspanning. Toch zit het in mij, het karakter van het beestje zullen we maar zeggen, maar ik herken de signalen bij mijzelf en heb ook met mijn omgeving afgesproken dat ze mij waarschuwen als ik weer in die ‘doordraafmodus’ zit.

ultieme-ontspanning-droomdag

Afgelopen zaterdag was voor mij weer zo’n totale ontspanningsdag, ik noem het ook wel ‘droomdag’. Mijn ouders zaten een weekend in Breskens, waar Ferdy en ik een dagje op bezoek gingen. Voor mij de ideale ingrediënten; een nieuwe plek ontdekken, een heerlijk lange strandwandeling, gezellig een hapje eten met mensen die ik ontzettend lief heb en niet te vergeten het heerlijke zonnetje op onze bol! 🙂 Simple pleasure, maar voor mij oh zo belangrijk! Dit is wat mij écht gelukkig maakt in het leven! Én mijn batterij is weer opgeladen, ik ben klaar voor een nieuwe week…

Heb je het gevoel dat het voor jou ook tijd is voor meer balans in je werk en/of leven? Plan dan een gratis reflectiesessie met mij in. In 20 minuten help ik je in de richting waar jij naar toe wil. Stuur een e-mail naar info@viviannekroone.nl en zet de stap naar die betere balans. Ik gun het je en help je graag op weg!

Over de schrijver
Reactie plaatsen