De Braindump: een grote schoonmaak voor je hoofd
11 juli 2016 

De Braindump: een grote schoonmaak voor je hoofd

Heb jij vanmorgen sinds je wakker bent, aan iets gedacht dat je vandaag echt moet doen? Hoe vaak heb je eraan gedacht voordat je het daadwerkelijk ging doen? Of moet je het nog steeds doen en denk je er weer aan nu je dit leest? Iedere keer als je aan ditzelfde ding denkt, kost je een stukje van jouw tijd en energie. Zonde toch! Daarom ben ik maar wat blij dat ik jaren geleden de braindump heb leren kennen. David Allen schrijft erover in zijn boek Getting Things Done. Ik gebruik de braindump nu op regelmatige basis en wil jou in dit artikel kennis laten maken met deze handige en fijne methode om je hoofd leeg te maken.

Wat is de braindump?

De braindump is een ideale methode om een grote schoonmaak in je hoofd te doen. Door dit regelmatig te doen, help je jezelf om al jouw gedachtes en to-do’s UIT je hoofd te halen, OP papier te zetten. Het geeft je inzicht in alles waar jouw aandacht naar toe gaat en helpt je om beter te focussen op dat waar jij graag je aandacht bij wil hebben. Zo kan je stoppen met het constant ‘aan’ dingen te denken en heb je ook meer ruimte in je hoofd om ‘over’ dingen na te denken. Meer ruimte voor creativiteit, inspiratie en frisse nieuwe ideeën. Ik kan je uit ervaring vertellen dat dat een stuk lekkerder leeft en werkt.

Als je je aandacht vaak hebt bij dingen die in je hoofd zitten, ben je minder aanwezig in real life, wat zonde is want de mooie dingen gebeuren juist daar. Regelmatig als ik naar de metro loop, kom ik door een mooi stuk groen waar prachtige bomen staan, veel dieren lopen en je je ogen uit kunt kijken, want de natuur is altijd in beweging. Als ik in gedachte loop, denkend aan alles wat ik moet doen, kijk ik vaak naar beneden en merk ik die mooie natuur helemaal niet op.

Maar als ik echt aanwezig ben in het moment, tijdens die wandeling, dan zie ik ineens twee vogeltjes heel schattig met elkaar knuffelen, dan komt er een hondje mij vrolijk tegemoet huppelen, dan zie ik een bijzonder mooi spinnenweb tussen twee takken in, prachtige bloemen en bomen en voel ik spontaan de rust. Als je weer eens in je hoofd zit, heb je kans om die mooie, soms kleine, bijzondere dingen te missen, zoals deze prachtige vlinder die ik zo ineens tegen kwam.

vlinder-pracht-natuur

De voordelen van de braindump:

  • Al jouw terugkerende gedachtes aan to-do’s heb je inzichtelijk op papier (ipv in je hoofd)
  • Je kunt een concreet overzicht maken van je to-do’s
  • Je denkt niet meer steeds ‘aan’ dingen, maar hebt ruimte om ‘over’ dingen na te denken
  • Het helpt je beter te focussen op dat waar je wél graag je aandacht bij wil hebben
  • Omdat er ruimte in je hoofd is, ontstaat er automatisch ruimte voor creativiteit, inspiratie en nieuwe ideeën
  • Je ervaart minder stress
  • Alle bovenstaande voordelen zorgen ervoor dat je met meer rust, productiever kun zijn, meer resultaat behaalt en dus meer voldoening ervaart.

Wat heb je nodig voor de braindump?

Er is niet veel nodig om een braindump te kunnen doen. Het begint met een triggerlist of audio met allerlei onderwerpen die jou helpen (triggeren) om al die terugkomende gedachtes en to-do’s naar boven te brengen. De triggerlist is een handige tool die je op ieder gewenst moment tevoorschijn kan halen om waar je ook maar wil een (korte) braindump te doen.

De meest effectieve manier van de braindump doe je met behulp van een audiobetand.  Zo kan je je volledig focussen op het leegmaken van je hoofd, zonder ook nog bezig te zijn met lezen van de triggerlist. Ik heb een twee verschillende braindumps voor je opgenomen op audio; één voor je persoonlijke stuff (privé) en één voor je professionele stuff (werk en studie). De audio’s vind je hieronder.

Daarnaast heb je een stapel blanco post-its of papier nodig en een pen. Een rustige omgeving zorgt voor een beter resultaat.

Als je het goed wil doen en je beide braindumps doet, dan kost deze oefening je ongeveer één uur. De investering van dit ene uur geeft je echter heel veel benefits, zoals ik hierboven al heb geschetst. Als je het mij vraagt, is dat dus een heel goede investering van je tijd.

Hoe werkt het?

Tijdens de audio van de braindump noem ik allerlei verschillende onderwerpen op. Deze helpen je om al jouw gedachtes UIT je hoofd OP papier te krijgen. Alles wat er in jouw hoofd op komt, schrijf je op.

Een aantal regels die je helpen om het meeste uit de braindump te halen:

  1. Schrijf alles op; iedere taak, gedachte, idee, project, droom of wat er ook maar in je op komt, op. Hoe groot of hoe klein het ook is.
  2. Schrijf ieder item op een apart blaadje.
  3. Probeer tijdens de braindump zoveel mogelijk items op te schrijven, het gaat in het geval van de breindump om de hoeveelheid (om kwantiteit en niet om kwaliteit). Je kan beter te veel opschrijven, dan later toch iets vergeten (als dit toch gebeurt, dan raad ik je aan om het alsnog (direct) op te schrijven zodra het je te binnen schiet).

Tijd om je mouwen op te stropen en te beginnen!

Luister hier naar de introductie van de breindump:

Beluister hier de braindump voor professionele en persoonlijke stuff: 

De volledig breindump kun je beluisteren in de Slimmer Werken Community.
Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang direct toegang tot de braindump.

Template not found..

Extra tip: Zet de braindump in vlak voor je vakantie

Op het moment dat ik dit artikel schrijf, begint de zomervakantie bijna. Ik wil je helpen om met een positief gevoel op vakantie te gaan. Begin op tijd met de voorbereidingen voor je vakantie. Doe de braindump een paar weken voordat je op vakantie gaat. Zo heb je alles ruim op tijd inzichtelijk en voorkom je dat gestress om alles nog op het laatste moment voor je vakantie af te maken.

Sorteer na de braindump al jouw items in vier verschillende categorieën:

  1. Must do voor de vakantie; let op! alleen als het echt écht af moet
  2. Wish do voor de vakantie; het zou fijn zijn als het lukt, maar het is geen probleem als dat niet zo is
  3. Overdragen aan mogelijke vervanger
  4. Na de vakantie

Wees kritisch bij het sorteren van alles wat je hebt verzameld. Maak een realistische inschatting van wat er nog mogelijk is om voor je vakantie af te maken. Als je te veel bij categorie 1 plaatst, dan creëer je alsnog stress en dat is juist niet het doel van de braindump.

Gebruik ook deze handige checklist uit één van mijn eerder blogs om met een gerust gevoel op vakantie te gaan.

Na de braindump

Zo dat ruimte lekker op! Alles wat er in je hoofd zat, wat zorgde voor die drukke bende daarboven, staat nu op papier. Zat er veel in je hoofd? Hoeveel items heb jij verzameld?

Dan is de volgende vraag: ‘Hoe nu verder?’ Omdat je nu inzicht hebt op alles wat er in je hoofd zat, kun je onderscheid gaan maken in prioriteiten of wensen. De volgende vragen helpen je bij het maken van keuzes in wat je met ieder item gaat doen:

  1. Hoe belangrijk is dit nu? Heeft dit nu mijn aandacht nodig?
  2. Wat kan ik doen in de omgeving waar ik nu ben?
  3. Waar heb ik nu tijd voor?
  4. Waar heb ik nu energie voor?
  5. Wat voegt de meeste waarde toe als ik het nu doe, ten opzichte van al het andere dat ik kan doen?

Door op deze manier te beslissen over ieder item wat in je hoofd zat, verhoog je je productiviteit en haal je meer voldoening uit je dag.

Ik wens jou veel plezier en succes met de grote schoonmaak en het leegmaken van jouw ‘mentale RAM’.
Heb jij de braindump gedaan? Dan ben ik super benieuwd naar hoe jij dit hebt ervaren. Laat je het hieronder weten in een reactie? Leuk!

Over de schrijver
Reactie plaatsen