Klus je hoofd leeg

Tijdens een dagje klussen in het huis van mijn zusje, kreeg ik een inzicht die ik graag met je wil delen.

Na vijf jaar in te hebben staan geschreven, kreeg mijn zusje eindelijk een huisje toegewezen. Als grote zus wil ik haar natuurlijk maar wat graag helpen om er een zo’n mooi mogelijk thuis voor haar van te maken. Dus daar ging ik in mijn kluspak, zaterdagochtend vroeg, op naar haar huis om een dagje te klussen. Ik had mijn moeder gevraagd de radio mee te brengen, want klussen zonder muziek, dat kan echt niet. Met z’n vijven waren we lekker bezig, alle kozijnen schuren, muren glad maken, schoonmaken, verven, behangen; oftewel flink wat fysiek werk. Wat heeft dit nu met een leeg hoofd te maken, zal je misschien denken.

In het dagelijkse leven ben ik nogal veel bezig met denkwerk, soms heb ik ook wel het gevoel dat mijn hoofd op hol slaat. Ik merkte dat ik het echt een verademing vond om even niet na te hoeven denken en gewoon heerlijk fysiek bezig te zijn. Ondanks de fysieke vermoeidheid, voelde het toch als een ontspannen dagje. ’s Avonds tijdens het eten hadden we het erover dat het zo heerlijk was om weer even gezellig zo met elkaar als team bezig te zijn en de schouders er onder te zetten en ook even niet bezig te zijn met ons hoofd.

Er vielen een aantal kwartjes

Regelmatig kom ik artikelen tegen waarin wordt geadviseerd om te gaan hardlopen om je hoofd leeg te maken. Dat heb ik nooit begrepen, want ik ben niet zo’n fan van hardlopen; het is gewoon niet voor mij weg gelegd en die keer dat ik het heb geprobeerd was ik juist heel erg in gedachten. Geen fijne ervaring dus. Mijn vriend daarentegen vindt het juist wel heel fijn om te gaan hardlopen om zijn hoofd leeg te maken. Voor mij werkt het veel beter om te dansen, een moeilijke routine te leren en deze vervolgens moeiteloos uit te dansen. Ik begreep opeens ook waarom ik zo gek ben op skiën. De fysieke inspanning die je levert, de wind in je haren en niet na hoeven denken maar puur bezig zijn met je lijf.

De conclusie die ik hieruit trek, is het dat het goed is om bewust momenten te kiezen dat je niet bezig bent met je hoofd, maar met je lichaam.

3 activiteiten waarmee je je gedachtes uit kan schakelenOntspannen door fysiek bezig zijn

  • Sporten; kies iets wat bij jou past, zodat je ook gemotiveerd bent om dit regelmatig te doen.
  • Klussen; bijvoorbeeld schoonmaken, schuren, verven, behangen, lampen ophangen, maar ook de was opvouwen, gras maaien. Als je er maar niet bij na hoeft te denken.
  • Meditatie/yoga: bewust bezig zijn om aandacht te verleggen naar je lichaam en je gedachtes te laten varen.

Plan één keer in de zoveel tijd een hele dag waarop je alleen maar fysiek bezig hoef te zijn. De volgende dag merk je dat er veel meer uit je handen komt. Mijn zusje is blij dat haar huisje zo mooi wordt, ik ben blij omdat ik zo’n lekker ontspannen gevoel en een leeg hoofd heb en vervolgens veel productiever ben.

Welke activiteiten onderneem jij om je focus te verleggen en je gedachtes uit te schakelen?

Over de schrijver
Reactie plaatsen