Het meest waardevolle boek dat ik ooit heb gekocht
16 juni 2016 

Het meest waardevolle boek dat ik ooit heb gekocht

Nu verwacht je in dit blogartikel waarschijnlijk dat ik één van de meest verkochte managementboeken ter wereld als mijn meest waardevolle boek ooit ga noemen, iets als ‘Getting Things Done’ of ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’. Het klopt ook wel dat deze boeken veel impact hebben gehad op mijn leven, maar er is één boek dat met niets te vergelijken valt, dat zoveel waardevoller is dan alle andere boeken waar ik ooit in mijn leven mee in aanraking ben gekomen.

Mijn meest waardevolle boek is een boek dat ik zelf heb geschreven. Daarmee bedoel ik niet dat ik een boek heb geschreven dat ik wil gaan uitgeven. Ik bedoel een notitieboek. Of eigenlijk meerdere notitieboeken, want ik heb inmiddels een hele verzameling zoals je hieronder ziet (een greep uit de verzameling).

mijn-notitieboeken

Wat schrijf ik in mijn notitieboeken? Ik schrijf er echt van alles in; aantekeningen, doelen, plannen, acties, ideeën, inzichten, uitdagingen en frustraties, mijn gedachtes leuk of minder leuk, leermomenten, reflectie, verslag van de dag. Zoals je ziet gaat het werkelijk alle kanten op. Inzichten die ik krijg, over mijzelf, over het leven, over mijn business, maar ook om echt inzicht te krijgen in mijn gedachtes, in mijn gedachtepatronen, om mijn eigen groei te kunnen zien, om enigszins bij te houden wat er allemaal gebeurt, want er gebeurt zoveel.

De kracht van een notitieboek

Schrijven, ik noem het meestal journaling, heb ik nodig. Ik beschik over een nogal creatief brein, wat op veel momenten best leuk en handig is, maar wat er ook regelmatig voor zorgt dat het erg druk is in mijn hoofd. Daarnaast gebeurt er veel in mijn leven, ik beleef veel, zoek ook veel belevingen op en wil deze ervaringen, mijn gevoel, gedachtes en inzichten hierover graag vastleggen.

Nu zou je kunnen denken; “Oh leuk, ze houdt een dagboek bij”, maar voor mij gaat het veel verder dan dat. Een aantal belangrijke redenen voor mij om te schrijven in een notitieboek zijn:

 1. Je hoofd leeg maken door je gedachten van je hoofd naar papier te verplaatsen
 2. Het is een prachtig bewaardocument om bijzondere momenten in vast te leggen; zo kan je het later nog eens teruglezen (herbeleven)
 3. Het reduceert stress; schrijven heeft een kalmerend effect
 4. Delen is helen; het opschrijven van minder leuke momenten en gebeurtenissen heeft een helende werking, als een soort verwerkingsproces
 5. Door je uitdagingen of problemen op te schrijven, krijg je meer inzicht in de situatie en meer duidelijkheid over een mogelijke oplossing
 6. Je creëert een groter bewustzijn en krijgt meer zelfinzicht
 7. Het versterkt jouw persoonlijke groei.

En het gaat zelfs nog verder dan dat! Mijn voornaamste reden om te schrijven is; het zorgt ervoor dat je de diepere levels raakt waar je, als je in de waan van de dag zou leven, totaal niet bij zou komen. Levensgeluk haal je uit die diepere lagen. Je leert jezelf beter kennen door te schrijven, het geeft je inzichten die je anders nooit zou krijgen en die je helpen om jezelf te ontwikkelen en naar een hoger niveau te brengen. De diepgang die je met een notitieboek bereikt, behaal je niet snel met wat voor ander boek dan ook. Daarom is een notitieboek mijn meest waardevolle boek.

Wat ook heel mooi is om te zien, is het pad dat je tot nu toe al hebt bewandeld. Naast de groei, zag ik ook in dat wat je ook mee maakt, je er achteraf altijd wel weer door heen komt. Welke struggle er ook op je pad komt, hoe moeilijk deze ook lijkt op het moment dat je er in zit; “this too shall pass”.

schrijven-geeft-inzichten

Hoe gebruik ik mijn notitieboeken?

Het afgelopen jaar ben ik veel intensiever gebruik gaan maken van notitieboeken. Ik ben begonnen met schrijven om meer inzicht en vervolgens structuur aan te brengen in wat er zich allemaal in mijn hoofd af speelde. Inmiddels schrijf ik veel meer op dan alleen maar creatieve ideeën en to do’s. Waar ik voorheen altijd alles in één notitieboek schreef, heb ik inmiddels verschillende notitieboeken voor verschillende doeleinden. Dit zijn de notitieboeken die ik nu gebruik:

 • Ideeën- en conceptenboek: Voor nieuwe ideeën en de uitwerkingen van deze ideeën.
 • Journal: Mijn gevoelens en gedachtes over alles wat er speelt.
 • Reflectieboek: een belangrijk onderdeel van Getting Things Done is het Wekelijks Onderhoud; een moment van reflectie. Iedere vrijdag om 13.00 uur neem ik één uur de tijd om terug te kijken naar de afgelopen week. Ik stel mijzelf dan een aantal vragen, zoals bijvoorbeeld: “Hoe is mijn week geweest, hoe heb ik mij gevoeld, welke dingen heb ik gedaan, zijn dit de acties die ik had willen doen, kloppen deze bij mijn voornemens en doelen?” Door het wekelijks op te schrijven krijg je heel mooi inzicht in je eigen gedrag, wat je zelfinzicht vergroot en je groei verstrekt. Hierin noteer ik ook mijn successen, want ook die zijn heel belangrijk om op te schrijven en vooral om te vieren.
 • Een bijzonder dagboek ‘One line a day’
  Ik zei het net al; er gebeurt zoveel in mijn leven en ik vind het zo zonde als ik mooie of belangrijke momenten zou vergeten. Het bijzondere aan dit dagboek is dat elke pagina over één specifieke dag gaat. Op iedere pagina staan 5 kolommen waarin je van 5 jaar lang een klein stukje tekst kwijt kan. Het is zo gaaf om terug te blikken, over een periode van 5 jaar te zien wat je ieder jaar op die dag mee maakte en hoe jouw leven zich heeft getransformeerd in loop van de jaren. Kleine moeite, grote betekenis…

“Mijn notitieboeken beginnen altijd met een inspirerende quote!”

inspirerend-begin-van-notitieboek

 • Notitieboek voor persoonlijke ontwikkeling, trainingen, seminars enzovoort
  Ik ben veel bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling. Dit notitieboek heb ik dus ook altijd bij mij als ik een training, seminar, webinar, of wat dan ook volg. Regelmatig krijg ik dan ideeën of inzichten die ik gewoon echt wil hebben vastgelegd.
  Als je een keer een training van mij hebt gevolgd, dan heb je mij ongetwijfeld horen zeggen; “schrijven is blijven”. Je neemt de stof veel beter in je op als je dingen opschrijft tijdens een training. Je kan na een training hand-outs krijgen maar daar staan niet de inzichten op die jij persoonlijk tijdens de training hebt gekregen. Die zijn namelijk voor iedereen anders en de moeite waard om te noteren om er vervolgens wat mee te gaan doen. Je krijgt die inzichten ten slotte niet voor niets.
 • Doelen notebook:
  Hierin schrijf ik ’s ochtend mijn intenties voor de dag op. Wat staat er vandaag op de planning, hoe wil ik mij voelen, welke acties wil/moet ik afmaken maken? Zo heb ik een goed beeld van mijn dag en kan ik het meeste uit mijn dag halen.
 • Reisdagboek:
  Tijdens mijn vakanties neem ik altijd een reisdagboek mee. Een aantal jaar geleden ben ik 3 weken naar Thailand geweest. Een reis die voor mij life changing was, waar ik zoveel bijzondere momenten heb meegemaakt. Iedere dag heb ik een stukje geschreven in mijn reisdagboek, wat hebben we gedaan, met wie waren we, wat hebben we meegemaakt, hoe voelden we ons? Geweldig om het bij thuiskomst voor te lezen aan familie en vrienden, stukjes in ons foto album te verwerken, maar vooral nu een paar jaar later om de levendige herinneringen zelf weer terug te halen.

7 slimme notitieboek tips

Als veelvuldig notitieboekgebruiker wil ik je graag een aantal handige tips meegeven.

1. Koop een kwaliteit goed notitieboek
De notitieboeken die ik koop zijn altijd van goede kwaliteit. De dingen die waardevol voor mij zijn, wil ik ook op een waardevolle plek bewaren. Het zijn niet het soort notitieboeken waar je even een blaadje uit scheurt voor een krabbeltje of wat na een paar keer gebruiken half uit elkaar valt. Als ik zoiets zoek dan gebruik ik gewoon een kladblok of een goedkoop schriftje van de Action van 99 cent ofzo. Mijn notitieboeken koop ik meestal bij mijn favoriete notitieboekshop MyLovelyNotebook.nl, een super leuk assortiment waarbij ik zeker weet dat ik altijd de beste kwaliteit krijg.

2. Kies een notitieboek die past bij het doel waar je het voor gaat gebruiken 
Notitieboeken heb je natuurlijk in allerlei soorten. Kiezen gaat makkelijker als je weet voor welk doel je het notitieboek gaat gebruiken. Welk formaat (en dus ook gewicht) kies je; reist jouw boek met jouw avonturen mee (dus een handig handtasmodel) of gebruik je hem vooral thuis? Wil je met of zonder lijntjes, één die je dicht maakt met een magneet of elastiek of gewoon een open notitieboek? Neem deze kenmerken in overweging voordat je je keuze maakt.

3. Kies een aantrekkelijk notitieboek
Kies er één die echt bij jou als persoon past, waar jij blij van wordt. Van een prachtige kaft met een kolibrie of een inspirerende quote kan ik helemaal vrolijk worden. Door een aantrekkelijk notitieboek te kopen, ben je ook sneller geneigd om er in te gaan schrijven. Naast dat het boekje moet kloppen bij het doel dat ik heb, kies ik verder gewoon op gevoel wat ik mooi vind.

4. Neem dagelijks de tijd om te schrijven en één keer per week uitgebreid
Omdat je je doelen, gedachtes of inzichten op papier zet en je de tijd neemt om over dingen na te denken, komen er echt heel mooie dingen op je pad. Je gaat beter nadenken en dieper nadenken. Als je in de waan van de dag leeft, heb je geen ruimte om echt goed na te denken over wat er écht belangrijk voor je is. Stel jezelf ook vragen zoals; wat is nu belangrijk, wat heb ik nu nodig? Daardoor krijg je veel sneller inzicht en worden intenties eerder werkelijkheid. Als je het opschrijft, lijkt het soms alsnog dingen zich vanzelf manifesteren. Reflecteer en schrijf dan één keer per week uitgebreider over jouw totale week, wat heb je beleefd, hoe heb je je gevoeld?

“Writing in a journal each day, with a structured, strategic process allows you to direct your focus to what you did accomplish, what you’re grateful for, and what you’re committed to doing better tomorrow. You more deeply enjoy your journey each day, feel good about any forward progress you made, and use a heightened level of clarity to accelerate your results.”  – Hal Elrod

5. Schrijven versus typen
“Je kan het toch ook gewoon typen, dat gaat veel sneller!” Dat klopt. Ik ben ook enorm fan van ‘typen’. Dat is er ook met de paplepel in is gegoten trouwens, want op mijn 10e jaar deed ik mee met de typcursus van Pica. Ieder zaterdag kreeg ik mijn eigen post, nou dat was nog eens een beleving! Geweldig vond ik het! Sindsdien ben ik enorm fan van typen en doe ik dat dus ook veelvuldig en supersnel. Maar typen heeft niet hetzelfde effect als schrijven. Ons brein reageert anders op schrijven. Uit onderzoek is gebleken dat je een hogere leercurve behaalt met schrijven, dan met typen. Ik ben er altijd voorstander van om dingen zelf ook uit te testen en dat heb ik dus gedaan. Ik merkte dat ik lang niet zo veel haal uit (dezelfde) dingen digitaliseren door het te typen, als dat ik het daadwerkelijk opschrijf. Bij het schrijven raak ik snel in een flow en onthoud ik dingen beter, dat ervaar ik veel minder als ik aan het typen ben. Mijn voorkeur ligt dus bij schrijven.

6. Breng structuur aan in je notitieboek
Deze tip is vooral handig als je allerlei zaken door elkaar hebt staan in één notitieboek. Structuur in je notitieboek kan je gemakkelijk aanbrengen door verschillende pagina’s te gebruiken voor verschillenden onderwerpen. Zo heb je aparte pagina’s voor bijvoorbeeld aantekeningen of acties. Ook kan je onderscheid maken door kleuren te gebruiken, bijvoorbeeld oranje voor een idee, blauw voor een actie, rood voor iets waar je mee wil stoppen, groen voor iets waar je meer van wil doen of hebben in je leven, geel voor iets waar je later/misschien iets mee wil. De kleuren kan je ook vervangen door symbolen.

7. Lees regelmatig terug wat je hebt geschreven
Of het nu gaat om leuke of minder leuke dingen, leerzaam, pijnlijk, successen, doelen, inzichten, aantekeningen of wat dan ook. Lees regelmatig terug wat je hebt geschreven, dit zet je weer op scherp, geeft je nieuwe motivatie, inspiratie en kracht om door te zetten. Maar ook fun, gave herinneringen die terug komen waar je weer helemaal blij van wordt of nieuwe energie van krijgt.

Nu ben ik zo gewend aan het schrijven van waardevolle dingen in mijn notitieboeken dat ik het echt als een gemis ervaar als ik dit niet doe. Ik heb de afgelopen tijd een aantal notitieboeken vol geschreven. Dit zijn stuk voor stuk heel waardevolle boeken voor mij geworden. Mijn notitieboeken zijn nu mijn levensboeken, ‘the stories of my life’.

Ben je nog niet zo ervaren met notitieboeken? Geef jezelf dan een notitieboek cadeau en gun dit aan jezelf. Het gaat je echt verder helpen in je leven. 🙂

Schrijf jij ook je eigen (levens)boeken? Dan ben ik super benieuwd naar jouw notitieboekervaring of notitieboektip. Laat jij het hieronder weten in een reactie? Leuk!

Over de schrijver
Reactie plaatsen